Barista cursus: wat je als barista moet weten over koffie

Dat de ene koffie de andere niet is, proeven we al snel. Maar weet je ook waar dat aan ligt en hoe je de lekkerste koffie kunt maken? In een online barista cursus leer je alles wat jij moet weten over koffie.

Een barista is een koffiekunstenaar. Als barista weet je veel over koffie en je bereidt, decoreert en serveert dan ook allerlei koffievarianten. ‘Barista’ is de Italiaanse term voor barman die allerlei soorten dranken bereidt en serveert. In de Engelse betekenis van de term bereidt en serveert een barista alleen op espresso gebaseerde dranken, voornamelijk in cafés.

Barista opleiding tot volwaardige barista

Een barista kennen we vooral van de kleine kunstwerken (latte art) in het melkschuim op bijvoorbeeld een cappuccino. Om deze latte art goed te kunnen maken, moet je veel weten van koffiemelanges, koffiebranding, espressoapparaten en melk opschuimen. Een barista opleiding helpt je aan deze kennis. In zo´n barista opleiding leer je tegelijkertijd over de verschillende barista taken:

• Klanten adviseren op het gebied van koffiesmaken en -varianten
• Kwalitatief hoogwaardige koffie bereiden
• Koffie serveren
• Latte art technieken
• Koffiebonen malen
• Espressoapparaten bedienen en onderhouden
• Schoonhouden en opruimen van de werkplek
• Kassawerkzaamheden

Barista training: de basisbeginselen van koffie zetten

Koffie zetten is een nauwgezet scheikundig proces waar je door veel oefenen steeds beter in wordt. Tijdens de barista training leer je veelgemaakte fouten voorkomen, zoals:

Overextractie en onderextractie
De maling van koffie beïnvloedt de extractie. Extractie is het proces waarbij je een stof uit een mengsel scheidt. Bij koffiezetten scheidt je bijvoorbeeld de geur- en smaakstoffen uit koffiebonen in warm water. Hoe grof de koffieboonmaling is, bepaalt hoe snel het water door de koffie gaat. Deze doorlooptijd heeft weer invloed op de smaak van de koffie. Als de koffie te fijn gemalen is, zal het water traag door de koffie heen lopen. Dit geeft een bittere smaak aan de koffie (overextractie). Daarentegen loopt het water snel door een grove maling, waardoor de koffie een zure smaak krijgt (onderextractie).

Zwart of licht cremalaagje
Espresso´s hebben vaak een goudkleurig laagje. Dit laagje bestaat uit oliën en suikers die zijn vrijgekomen door het malen van de koffiebonen. De kleur en dikte van dit cremalaagje zegt veel over de kwaliteit van de koffie. Een slappe koffie heeft een licht laagje. Te heet water zorgt er weer voor dat er teveel aan de koffie wordt onttrokken, waardoor het cremalaagje zwart wordt. Het perfecte cremalaagje is hazelnootkleurig.

>>> Weet waar je nog meer op moet letten en schaf de online barista cursus aan

Alle espresso´s zijn koffie, maar niet alle koffie is espresso

3
In de barista cursus gaat het vaak over koffie of espresso, maar wat is hier precies het verschil tussen? Koffie is alleen de vloeistof die uit een koffieboon wordt gehaald. Ieder drankje dat als basis die vloeistof heeft, is dus koffie. Espresso daarentegen is een specifieke bereidingswijze, net zoals filterkoffie, french press koffie, gietkoffie, perculatorkoffie enzovoort dat zijn. Alle espresso´s zijn dus koffie, maar niet alle koffie is espresso.

Vier hoofdgroepen koffie en espresso´s

Geperst, gekookt of filterkoffie, met en zonder schuim of melk, koud of gloeiendheet, met alcohol of likeur of gewoon zwart – tijdens het volgen van de barista workshop ontdek je dat er talloze soorten koffie en espresso´s zijn. In de barista workshop worden er daarom vier hoofgroepen onderscheiden: zwart, met melk, met alcohol en koud. Per groep lichten we er een paar drankjes uit.

• Zwarte koffie
Onder de zwarte koffies vallen onder meer filterkoffie (filter met gemalen koffie waar heet water doorheen loopt), long back (dubbele espresso met heet water) en americano (espresso met heet water).

• Koffie met melk
Volgens Nederlandse gewoonte wordt er vaak een scheutje melk toegevoegd aan een kopje koffie. Koffie verkeerd bestaat echter uit een derde koffie en tweederde warme melk. Tegenwoordig wordt de koffie steeds vaker vervangen voor een espresso. Officieel heet het dan een latte. Ook de flat white, esspresso machiato en cappuccino vallen onder de groep ´koffie met melk´ in de online barista workshop.

• Koffie met alcohol
In de online barista workshop leer je ook dat vrijwel ieder land een eigen variant van de o zo bekende Irish coffee heeft. Hier is de koffie gemengd met Ierse whiskey. Je maakt eerst sterke hete koffie waarin je bruine basterdsuiker laat oplossen. Hierna schenk je voorverwarmde whiskey erbij. Vervolgens laat je met een lepel room in de koffie glijden. De room moet je door de koffie heen kunnen proeven.

• Koude koffies
Iced coffee is een koffie die warm is bereid en daarna is gekoeld, maar koffie kun je ook koud zetten.

>>> De online barista workshop van Knowledge Monk bevat video´s met de bereidingswijze van iedere koffievariant

Van barista cursus tot koffiekampioen

Wie de barista cursus heeft afgerond en de kneepjes van het vak in de praktijk heeft gebracht, kan meedoen aan koffiekampioenschappen die over de hele wereld worden gehouden. Hier enkele van ´s werelds grootste koffiekampioenschappen:
• World Barista Championship
• US Coffee Championship
• Dubai International Coffee Championship
• World Latte Art Championship

“Het belangrijkste is dat je de goede koffie hebt”, zegt de bekende Amsterdamse barista en koffiebrander Lex Wenneker in Het Parool. Hij heeft een aantal keer meegedaan aan de World Barista Championship. “Het draait uiteindelijk om het maken van de beste espresso en nog twee drankjes eromheen, ¬zoals een zogenoemde signature drink op basis van espresso.”

Koop de online cursus barista of bekijk alle e-learningmodules voor de horeca

Neem contact op