Er werken in Nederland veel zzp’ers in de zorg. Net als hun collega’s in dienstverband moeten ook zzp’ers blijven leren om goede zorg te kunnen en mogen verlenen. Het volgen van online cursussen is een ideale optie voor bijscholing van zzp’ers in de zorg.
Jaarlijks starten ongeveer 100.000 mensen een eigen bedrijf. Ook zorgprofessionals beginnen steeds vaker voor zichzelf. De vrijheid in het zelf bepalen waar, wanneer en hoeveel je werkt, kan lonken om zzp’er (zelfstandige zonder personeel) in de zorg te worden. Jaarlijks starten dan ook zo’n 15.000 zzp’ers in de zorg en naar schatting werken meer dan 800.000 mensen als zzp’er in de zorg in Nederland.
Zomaar gaan werken als zzp´er gaat niet. Je moet bijvoorbeeld een SBI-code kiezen die past bij je werk. Hiermee kom je in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa). Vervolgens ga je naar de Kamer van Koophandel en laat je je inschrijven.
Dan zijn er nog allerlei wetten, regels en belastingen waarmee je rekening moet houden. Zo moet je onder meer voldoen aan de Wtza meldplicht in geval van incidenten en moet je een klachtenregeling, kwaliteitssysteem en Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. En niet te vergeten, een opleidingsplan.
Zo´n opleidingsplan is belangrijk, want ook zzp’ers in de zorg moeten leren en ontwikkelen. Zonder vakkennis heeft het zelfs geen zin om te starten als ondernemer, stelt ZZP Nederland. “Als jouw product of dienst die je gaat bieden geen kwaliteit heeft, val je snel door de mand bij opdrachtgevers”. Zzp’ers beschrijven in het opleidingsplan hoe zij bevoegd en bekwaam blijven om zorg te kunnen blijven leveren.
Bevoegdheid gaat over het mógen uitvoeren van voorbehouden handelingen, zoals injecteren of een stoma vervangen. De zorg kúnnen uitvoeren, wordt ook wel bekwaamheid genoemd. Bekwaam blijf je door op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vak en de voorbehouden handelingen regelmatig te oefenen en te toetsen. Daarnaast kan een zzp’er in de zorg bijscholing volgen om zich ergens in te specialiseren. Liggen de kwaliteiten bij dementie, psychiatrie of juist kortdurende zorg? Geen opdrachtgever die de zzp’er tegen houdt zich daarin te verdiepen.
Bijscholing via online cursussen is een ideale manier voor zorgprofessionals om kennis en vaardigheid up-to-date te houden. Met e-learningmodules naar keuze kun je leren waar en wanneer je wilt, op jouw eigen tempo. Met het STAP-budget kun je als professional zelfs het ‘Totaalpakket zorg’ (t.w.v. € 995,-) gratis afnemen en daarmee alle online cursussen volgen die je wilt.
Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op MyMonk, een online platform waar zorgprofessionals gedurende het hele jaar tal van korte cursussen kunnen volgen. Over bijvoorbeeld dementie, verpleegtechnische handelingen, de Wet zorg en dwang, verpleegkundig rekenen en zo verder. Aan dit online leerplatform van e-learningspecialist Knowledge Monk worden regelmatig nieuwe cursussen toegevoegd. De besloten omgeving is beschikbaar via een app op de smartphone, tablet en computer.
De meeste zzp’ers in de zorg werken binnen de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Op deze wetten is de kwaliteitswet Wkkgz en Wtza van toepassing. Deze wetten schrijven voor dat je opgeleid moet zijn voor het werk dat je doet. Meestal is er een opleiding nodig voor werken in de zorg. Werken als zzp’er in de zorg zonder diploma is dus alleen mogelijk wanneer voor het werk geen opleiding noodzakelijk is.
Aan wat soort werk kun dan je denken? Vaak gaat het om ondersteunende functies zoals kookhulp, zorghulp, gastheer of -vrouw of schoonmaker. Tijdens de werkzaamheden kun je kijken of werken als zzp´er in de zorg zonder diploma bevalt. Wie toch liever opgeleid werk doet, kan bijvoorbeeld de opleiding Helpende of de opleiding Voedingsassistent volgen.
Heb je vragen of wil je meer informatie over onze online cursussen of het leerplatform MyMonk? We bespreken het graag!
Lees ook: