Sommige handelingen doet een medewerker niet iedere dag. Met microlearnings kunnen medewerkers deze vakhandelingen opfrissen of bijspijkeren op het moment dat ze het nodig hebben.
Een microlearning of minilearning is een korte leermodule waarin een medewerker snel eerder opgedane kennis kan ophalen. Het is een aanvulling op de traditionele e-learning, maar informeler en korter. Gemiddeld duurt een microlearning tussen de drie en vijftien minuten. De learnings zijn vaak via de smartphone of de laptop te volgen.
Er is behoefte aan deze snelle manier van leren, zegt Ronald de Groot, directeur van Knowledge Monk. “Als een zorgmedewerker op weg is naar een patiënt en daar insuline moet injecteren, terwijl dat al even geleden is, wil de medewerker op dat moment de kennis beschikbaar hebben. Dat moet dan geen cursus zijn van een uur, maar snel vindbare, korte en overzichtelijke blokken. De kennis zit bij wijze in de broekzak.”
1. Just in time
Op school ontvangen leerlingen de basisprincipes die nodig zijn om een uitleg goed te begrijpen en de juiste werkwijze toe te passen. Maar ook heel veel vakinformatie veroudert snel. Medewerkers zoeken daarom liever actuele informatie op als zij het nodig hebben. Hoe een vakhandeling ‘ook al weer precies moet’ leren medewerkers daarom perfect ‘just in time’ via microlearnings.
2. Efficiënt
Voor de meeste medewerkers en werkgevers is het moeilijk om veel tijd vrij te maken voor scholing. Soms hebben medewerkers ook geen lessenreeks nodig, maar hebben zij genoeg aan een korte vakupdate. Microlearnings zijn hier uitermate geschikt voor, omdat deze een kort antwoord geven op één vraagstuk. Hierdoor is de medewerker goed geholpen in korte tijd.
3. Altijd beschikbaar
Internet is vrijwel altijd en overal beschikbaar. Kennis zakt weg als we niet regelmatig de kennis gebruiken. Microlearnings zijn nu beschikbaar en up-to-date.
4. Betrouwbaar
YouTube staat vol met voorbeelden van microlearnings. Maar heeft wel wisselende betrouwbaarheid. Hoe weet een medewerker dat de handeling op de juiste manier in beeld wordt gebracht? Niet alle video’s geven weer zoals de eigen organisatie het doet. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt en je moet iemand een injectie geven, dan moet het wel goed gaan. Die zekerheid biedt YouTube niet. Microlearnings worden daarentegen door een professionele organisatie ontwikkeld en up-to-date gehouden. Soms biedt het bedrijf zelfs een certificering of registratie voor de minilearnings.
5. Beheersbaar
Als werkgever wil je er zeker van zijn dat je medewerkers de juiste uitleg krijgen. Je wilt ook kunnen controleren of ze dit begrijpen voordat ze bepaalde werkzaamheden gaan uitvoeren. Dit is niet te doen als mensen het helemaal zelf uitzoeken op internet.
>>> In onze gratis e-books lees je alles over wat e-learning is, wat de voordelen zijn, welke e-learnings Knowledge Monk heeft ontwikkeld en wat de ervaringen van onze opdrachtgevers zijn.
YouTube staat dus vol met voorbeelden van microlearnings. Een techbedrijf uploadt bijvoorbeeld een video met instructie hoe je een vaatwasser installeert. Ook hoe je de beste cappucinoschuim maakt, wordt gevonden. Zelfs hoe je een microlearning kunt ontwikkelen wordt toegelicht. Knowledge Monk heeft twee series microlearnings voor de zorg ontwikkeld.
Verpleegtechnische handelingen met 18 microlearnings
Knowledge Monk heeft een online cursus ‘Verpleegtechnische handelingen’ ontwikkeld met achttien microlearnings. Hierin worden verpleegtechnische handelingen in tien á vijftien minuten per handeling uitgelegd. De handelingen vallen onder de hoofdgroepen katheterisatie, injecteren, compressietherapie, sondevoeding en vitale functies.
Dementie met tien microlearnings
Ook ontwikkelt Knowledge Monk online cursussen over dementie voor de zorg. Deze serie bestaat uit tien mini-learnings (korte e-learningmodules) waarvan de eerste drie al beschikbaar zijn: ‘Wat is dementie?’, ‘Soorten dementie’ en ‘Herkennen van dementie‘.
Wil je meer weten over microlearning en e-learning, of over het ontwikkelen van e-learning op maat? We bespreken het graag!
Lees ook:
E-learning: betekenis en voorbeelden in Nederland
E-learning: de beste trainingen en cursussen voor professionals