Mieke Peekel (De Zorgcirkel): ‘De combinatie van e-learning en onze fysieke training is uitermate geschikt’

De Zorgcirkel heeft de handen ineengeslagen met Threewise zorgacademie en e-learningspecialist Knowledge Monk voor een online training voor medewerkers. Met verschillende modules biedt De Zorgcirkel haar personeel theoriecursussen in gastvrijheid en eten en drinken aan, die naadloos aansluiten op hun fysieke trainingen op dit vlak.

De Zorgcirkel is een ouderenzorgorganisatie in Noord-Holland die gespecialiseerd is in het behandelen en de revalidatie van senioren. Zowel bij de mensen thuis als op locatie. De organisatie telt 4500 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor het welzijn van ouderen. Eén van hen is Mieke Peekel. Peekel is werkzaam als Adviseur Leren en Ontwikkelen binnen De Zorgcirkel. In haar functie houdt zij zich onder meer bezig met het opleiden van medewerkers en leerlingen.

Advies van specialisten

Bij De Zorgcirkel werken veel medewerkers die met eten en drinken te maken hebben. Maar het is niet voor iedereen duidelijk welke behoeften en voedingsadviezen voor cliënten gelden en wie daar welke rol in heeft. Peekel: “Onvoldoende kennis is daar een oorzaak van, en dat wilden wij graag opheffen met onder andere e-learning. Daarom zijn we met Threewise in gesprek gegaan en hebben we er vervolgens voor gekozen om met de modules Gastvrijheid, Diëten, Ondervoeding en (Wat is) gezonde voeding te starten.”

Bekijk onze e-learnings voor de zorg

De keuze voor het onderwerp gastvrijheid was snel gemaakt, omdat De Zorgcirkel met mensen werkt en hen op een persoonsgerichte manier wil helpen. De andere drie modules zijn gekozen op basis van adviezen van professionals. “Inhoudsdeskundigen zoals logopedisten, voedingsdeskundigen en fysiotherapeuten met wie wij samenwerken, gaven aan dat we ons op deze vlakken konden verbeteren”, gaat Peekel verder. “En daar waren wij het volledig mee eens. Wij bieden zelf ook fysieke trainingen, en de e-learnings van Threewise sluiten daar voor ons goed op aan. Het volgen van een e-learning is nu een vereiste om deel te mogen nemen aan onze fysieke trainingen. Hierdoor hoeft er geen theorie meer bij de praktijktrainingen behandeld te worden.”

Training vanuit een totaalblik

Peekel geeft aan dat dit een unieke combinatie is. “Vaak gaat een training over een specifiek onderwerp”, legt ze uit. “Die onderwerpen worden los van elkaar aangeboden. Maar wij proberen het juist vanuit de blik van eten en drinken te bekijken. Beredeneerd vanuit de medewerker en niet vanuit een specialisme zoals logopedie of ergotherapie. We kijken echt naar wat de cliënt nodig heeft en willen op basis daarvan een zo passend mogelijke training aanbieden. De combinatie e-learning met fysieke training is daar uitermate geschikt voor.”

Peekel noemt nog een aantal voordelen die de werkwijze met zich meebrengt. Zo zorgt deze manier van opleiden voor een betere sfeer op afdelingen, geeft het de mogelijkheid om signalen van de cliënten door te spelen, hoeven er minder behandelaren op algemene vragen ingezet te worden én is er nu een totaalprogramma in plaats van losse klinische lessen.

E-learnings op maat gemaakt

Daarnaast heeft het veel meerwaarde dat De Zorgcirkel bij bepaalde modules mee kon denken met Threewise, dat de e-learnings ontwikkelde met zusterbedrijf en e-learningspecialist Knowledge Monk. Peekel: Zo was de module Gastvrijheid nog in ontwikkeling toen wij het wilden afnemen. Hierdoor hadden wij meteen mooi de kans om mee te denken over onderwerpen die voor ons aan bod zouden kunnen komen. Ook hebben we voorstellen gedaan voor casusopdrachten. Het resultaat is top: de e-learnings matchen perfect met onze fysieke training. Die combinatie maakt het mooi.”

Mieke Peekel: “De e-learnings matchen perfect met onze fysieke training.”

Het aanpassen van bestaande modules zien we goed terug in de e-learning Ondervoeding, waar met een animatie over SNAQrc wordt gewerkt. “De algemene e-learning hierover is vrij algemeen en vooral gericht op ziekenhuizen. Wij zochten een variant voor ouderenzorg”, vertelt Peekel. “Voor onze variant is er een animatie aangepast, waardoor het nu klopt met hoe het bij ons werkt. Hierdoor is het herkenbaar voor onze medewerkers en leerlingen, zodat ze de stof beter opnemen.”

E-learning laten maken

Peekel geeft aan dat de samenwerking met Threewise erg prettig verloopt. “Roland de Groot en Daniëlle Veldhuis zijn een soort tandem in hun enthousiasme”, licht ze toe. “Ze zijn persoonlijk en toegankelijk en denken mee over de verbinding met ons eigen leermanagementsysteem. De LTI-koppeling is heel handig, want dit voorkomt een hoop gedoe met allerlei inlogcodes en het zoeken naar bepaalde zaken. Het is overzichtelijk en duidelijk, en de medewerker vindt alles makkelijk terug in De Zorgcirkel-leeromgeving. Wij voelen ons echt gehoord.”

Neem contact op Bekijk andere cases