Het St. Antonius Ziekenhuis in de provincie Utrecht stapte vorig jaar over op een compleet nieuw voedingsconcept. In samenwerking met verschillende experts van het ziekenhuis, ontwikkelde Threewise met e-learningspecialist Knowledge Monk een aantal modules om medewerkers wegwijs te maken in de aangepaste vorm van werken. Astrid Göbbels, Sandra Kozar en Sandra Wanningen vertellen vanuit het St. Antonius over het nieuwe voedingsconcept en hun ervaringen met de e-learning. “Dit niveau heb ik nog nooit gezien.”
Meegaan met nieuwe inzichten en ontwikkelingen op het gebied van voeding en diëtetiek is belangrijk, zo vindt ook het St. Antonius Ziekenhuis. Vorig jaar ging het ziekenhuis over op een nieuw voedingsconcept. “Dit nieuwe concept heeft veel verschillen met hoe we eerder werkten”, vertelt Astrid Göbbels, Adviseur Facilitaire Zaken met het aandachtsgebied eten & drinken. “Kregen onze patiënten voorheen drie keer per dag een vrij traditioneel gekookte maaltijd van flink formaat voorgeschoteld, nu worden zij zes keer per dag ‘verleid’ met kleine gerechtjes die energie- en eiwitrijk zijn. Door die gerechten visueel aan te bieden en ze mooi te serveren op porselein en in glaswerk, zijn de patiënten gemakkelijker geneigd om de juiste keuze te maken dan wanneer je het menu opnoemt.”
Ook de eiwittransitie, het verminderen van de vleesconsumptie en het tegengaan van voedselverspilling deden het ziekenhuis ertoe besluiten op het nieuwe concept over te stappen. “Het idee is om minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten aan te bieden”, gaat Göbbels verder. “Daar maken we stappen in. Wanneer een gerecht zich ervoor leent, dan bieden we deze met plantaardige eiwitten aan. Ook zijn er strakke richtlijnen vanuit het Voedingscentrum waar we ons aan houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verminderen van suiker en zout. Daarnaast wordt er veel minder voedsel weggegooid nu de gerechtjes kleiner zijn. En omdat wij sterk geloven in ‘zien eten, doet eten’, bieden we de mogelijkheid om een dierbare mee te laten eten. Dit draagt bij aan onze strijd tegen ondervoeding.”
Maar een heel ziekenhuis met honderden medewerkers meekrijgen in een nieuwe werkwijze: dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het St. Antonius ging daarom op zoek naar ondersteuning op het gebied van opleiden. “We brachten goed in kaart in welke onderdelen we extra expertise nodig hadden, en kwamen uiteindelijk bij Threewise terecht voor e-learnings”, aldus Sandra Kozar, Adviseur Facilitaire Zaken met het aandachtsgebied Opleiding & Ontwikkeling.
De volgende modules zijn op maat gemaakt voor het St. Antonius, of zelfs helemaal nieuw voor het ziekenhuis opgesteld: Consistenties & Slikproblematiek, Dieetleer, Gastvrijheid, Ondervoeding, Voedingsleer & Allergenen en HACCP. Kozar: “Onze medewerkers waren nauw betrokken vanaf de voorbereiding van de modules tot aan de implementatie. Daarnaast coachten we onze mensen on the job. Deze gemengde manier van trainen is wat dit concept zo mooi maakt.”
Het betrekken van de medewerkers bleek een essentieel onderdeel te zijn in de ontwikkeling van de e-learningmodules. “We stelden een klankbordgroep samen van medewerkers van de werkvloer”, vertelt Sandra Wanningen, teamhoofd van de afdeling Roomservice. “Want wij kunnen zelf wel denken dat iets goed aansluit op de doelgroep, uiteindelijk gaat het erom dat de medewerkers er wat aan hebben. Onze collega’s uit de klankbordgroep liepen de e-learnings door. Hun feedback is vervolgens meegenomen voordat de modules definitief werden gemaakt. Het is fijn dat de werkwijze met Threewise zo toegankelijk is. Hierdoor konden we in een bestaande module tóch nog belangrijke aanpassingen doen.”
De online trainingen, ontwikkeld door Knowledge Monk (een zusterbedrijf van Threewise), zijn hierdoor erg herkenbaar voor de medewerkers. “Ze bevatten realistische filmpjes van praktijkvoorbeelden met onze eigen medewerkers”, licht Wanningen toe. “Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Doordat Threewise vanuit hun kennis en expertise ideeën met ons deelde en wij daar ons eigen sausje overheen konden doen, werd het specifiek voor het St. Antonius Ziekenhuis toepasbaar. Onze collega’s waarderen dit enorm. Ook de manier van presenteren slaat goed aan. Voorheen hadden we e-learnings met heel veel tekst. Nu is de stof juist visueel gemaakt met plaatjes, beeldende teksten en vooral veel animaties en video’s. Dit blijkt veel beter te werken.” Göbbels vult aan: “Bovendien kunnen we zelf video’s en animaties uit de e-learning halen en op andere plaatsen vertonen. We gebruiken de content dus op meerdere manieren om ons concept te ondersteunen.”
De dames zijn naar eigen zeggen erg tevreden over de samenwerking met Threewise. “Ze schakelen ontzettend snel”, vertelt Kozar. “En ze halen altijd de deadlines: heel fijn! Ook al hadden we veel last minute-wijzigingen, voor Threewise was het nooit een probleem om iets in een later stadium nog aan te passen. Eén van de Threewise-collega’s was zelfs lid van onze werkgroep. Daniëlle sloot aan bij de vergaderingen en fungeerde eigenlijk als één van ons. Dit voelde heel betrokken. Ook kwam Threewise zelf met ideeën en tips vanuit hun eigen ervaring. Wij vonden dit zeer prettig.”
Als afsluiter geeft Kozar aan onder de indruk te zijn van het niveau van de online modules: “Van alle e-learnings die ik ken, heb ik dit niveau nog nooit gezien. Ik denk hierbij aan de animaties waar wij mee werken. Dit hadden wij zelf niet op deze manier kunnen regelen en zéker niet binnen ons tijdsbestek. Threewise heeft ons echt ontzorgd!”
Foto boven, bron: Sjoukje Kilian